Jag älskar soppor! Laga dem, experimentera med dem, äta dem… Det finns inget som är godare en blåsig kall vinterdag. Och inte mycket som är enklare. Eller för den delen billigare… Ok, fattigmånaden januari är slut, men bra vardagsmat på snålbudget är inte fel i februari heller.
Ikväll blev det blomkålssoppa:
2 lökar, grovt hackade
1 blomkålshuvud i stora bitar
1 buljongtärning
1 ägg (skippa om du vill ha den vegansk)
2 dl (cirka) mjölk (byt mot växtmjölk eller -växtgrädde för veganer)
2 matskedar rapsolja
1 1/2 l vatten (ungefär)
Värm oljan och lägg i löken, låt stå under lock tills löken är genomskinlig men inte brynt.
Lägg i blomkålen, häll på vatten och lägg i buljongtärningen.
Låt stå på halvhög värme tills blomkålen är mjuk. Mixa. Enklast med en mixersarna direkt i grytan. Sparar disk också!
Vispa ihop ägg och mjölk i en skål och häll lite av soppan över blandningen. Obs soppa i ägget, inte tvärtom!
Häll över allt i grytan igen. Värm försiktigt om du måste värma så att inte ägget stelnar.
Servera med bröd, gärna hembakt! (Recept kommer på det som ligger intill soppskålen.)