Girig industri

Vi vill så gärna se godheten. Läkemedel som läker, helar och räddar liv. Och så är det ju. Jag är glad att läkemedel finns.
tredelad-1.pngMen du behöver inte vara konspirationsteoretiker för att förstå att hela den stora läkemedelsindustrin också är en miljardindustri. Det rullar miljard
er in och ut i enorma kontrakt och avtal. Det ligger pengar i vilket läkemedel din läkare skriver ut. Det ligger pengar i att forska och ta fram vetenskapliga bevis på läkemedlens effekt. Det finns aktieägare som vill ha utdelning. Det finns läkemedelsföretag som skänker pengar till politiska kampanjer – för att företagen vinner på en politik och riskerar att förlora på en annan. Läs om hur Astra Zeneca är den största svenska bidragsgivaren i det amerikanska valet. Det är republikanerna som fått Astras bidrag.
 
Det finns kort sagt girigbukar – även i en industrin som räddar liv.
Nu kritiserar den amerikanska toppolitikern Bernie Sanders, han som länge utmanade Hillary Clinton om platsen som Demokraternas presidentkandidat i det amerikanska valet, två läkemedelsföretag (ett amerikanskt och ett danskt) – och deras aktier dyker på börsen.unknown
Bernie Sanders tweetade i går kväll: ”Varför har priset på Humalog-insulin gått upp med 700 procent under de senaste 20 åren?”
Och:
”Läkemedelsindustrin är girig”.
Och – det amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lilly sjönk drygt 2 procent på börsen i New York som ett resultat.
Humalog är Eli Lillys bästsäljande snabbverkande insulin och konkurrent till konkurrerar Victoza från Novo Nordisk, som är Nordens största börsbolag, och också fick en släng av Sanders:
”Eli Lilly och Novo Nordisk bryr sig uppenbarligen mer om sina vinster än sina patienter. Det är dags att avsluta deras girighet”, skrev Sanders i ett av sina tweets.
Här är tweetsen som Wall Street snackade om igår kväll:
Screen Shot 2016-11-02 at 10.11.39.png
Och här är Bernie Sanders:
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-01/sanders-takes-aim-at-insulin-makers-in-latest-drug-price-attack
Sanders pratar om USA, förstås. Men läkemedelsföretagen är globala, så det gäller oss också.
 
 
 

Lämna ett svar

Stäng meny