Michelinstjärnor och cykelutflykter

En kökslärare, en kockelev på praktik – och en fråga om en cykel. Ibland blir reportage till på de mest otippade vis.
Hur kommer ni på allt som ni ska skriva om? är en av de vanligaste frågorna jag får från våra läsare.
Frågan har väldigt många svar, men låt mig berätta ett:
Just det här har vi Staffan att tacka för. Det var han, köksläraren på Internationella restaurangskolan i Stockholm, som fördelade praktikantplats­erna på de blivande kockarna. Niklas, min son, hamnade på restaurang Volt på Östermalm i Stockholm — för övrigt bara några veckor innan krögarna där fick sin första Michelin-
stjärna.
När Niklas kom hem och undrade hur han skulle kunna få med sig en cykel in till jobbet vaknade min nyfikenhet: Vad skulle han ha cykeln till — i ett restaurangkök?
Det var så jag fick veta vad de gör på vårarna på restaurang Volt. Hur de cyklar ut från stadsdjungeln, förser sig ur naturens skafferi och skapar Michelinbelönta rätter av örter som almfrukt och myskmadra.
Den historien ville vi förstås dela med er!
Vi bad frilansreportern Ulla Tillgren följa med krögarna ut på ”jakt” — och så blev historien ännu bättre. Det visade sig nämligen att Ulla förser krogen med färsk ramslök från sitt lantställe på Ingarö varje vår.
Så här ser blev det: Screen Shot 2016-05-04 at 12.49.30.png
 
Våren bjuder på så mycket godsaker, och så mycket är gratis. Själv går jag i väntans tider över min rabarber. Den brukar producera de allra första stängerna så att jag får bjuda på årets första paj nu i början av maj.
Av Cke, den fantastiska vego-
kocken som jag lärde känna på rid-
läger i somras, har jag lärt mig det bästa sättet att söta pajen och hålla sockermängden nere: hackad körvel! Cke mixar helt enkelt socker och körvel till ett grönt socker.
Funkar och ger en extra krydda till rabarbern.
 
IMG_0636.JPG
Det får bli ett annat reportage…

Lämna ett svar

Stäng meny