"Mamma, kan vi köpa spenat?" (En smart grönsaksplan!)

Vilken mamma svarar nej när 13-åringen ber om spenat?
Ja, inte denna.
Min minsta tjej har varit barnmatsungen. Medan jag lagade mat från grunden till nummer ett, frös in iskuber med ångkokta grönsaker och tinade upp miniportioner redan i smakportionsstadiet (hur ambitiöst som helst!) så var minstingen den som blev svenskt dagisbarn. Med ALLT vad det innebar av köpe-köttbullar, ketchup och snabbmakaroner…
Det gick så långt att hon (medan vi fortfarande åt kött) inte ville ha de hemlagade köttbullarna för att de köpta smakade bättre. Jag menar?! Vad säger man?
Vi enades till sist om att det var två olika rätter och köpta köttbullar och hemlagade fick leva sida vid sida, inte ersätta varandra – men vara olika rätter.
Det är ju förgången tid nu. Köttbullarnas saga är all i det här huset – åtminstone för överskådlig framtid. (Ja, ni som fattar ni fattar – ni andra kan ju läsa här…)
Därifrån till frågan om spenaten, alltså.
Ett långt kliv. Som gick via ett rätt smart grepp, om jag får säga det själv:
Det är bara ett år sedan – eller är det två? – som vi satt i trädgården och firade första sommarlovsdagen med glass och pratade mat. Lilla tjejen, hon som nu är 13, hävdade att hon åt nästan alla sorters grönsaker.
Jag höll inte riktigt med. Och så tog vi fram papper och penna och hon fick göra listor. En över alla grönsaker hon gillade – och sedan en över alla hon inte gillade.
Min plan var inte riktigt klar när vi började, men den tog form allt eftersom:
När båda listorna var klara bad jag henne välja en grönsak som hon tänkte LÄRA sig att tycka om under sommaren som låg framför oss. Jag minns att hon valde paprika.
Och den sommaren åt vi paprika: Rå färsk, grillad, i gryta, bakad… You name it. Hon föredrog och föredrar fortfarande den färska – men fördrar all annan paprika.
Därefter har det liksom bara rullat på. Kan man lära sig att gilla en grönsak från nej-listan så kan man ta till sig en annan också.
Spenaten? Den har jag den här tjejen att tacka för.
Hälsotrend + cool amerikansk youtuber = spenatdrink till frukost hemma hos oss.
Inte mig emot!

Lämna ett svar

Stäng meny