Första gången – men inte sista…

Måndag kväll och två tonårstjejer på middag. Vi har kört pastasås på vegofärs till leda, inser jag. Det är bara min egen 13-åring som är vegetarian. Kompisen får hänga på, men rapporter från hennes mamma avslöjar att pastasåsen är en hit – hon har bett sin mamma göra den hemma.
Hemligheten i såsen är tomater i alla former; puréade, soltorkade, färska, krossade… jag brukar använda alla sorterna i min pastasås och det tydligen går hem.
Men nu var det ju inte det jag skulle skriva om utan om mitt livs första Palak Paneer. Jag trodde att det skulle vara svårt – och så var det så enkelt! (Tack Lena för inspirationen!)
Screen Shot 2016-05-04 at 11.22.46.png
Jag utgick från det här receptet, men hade inte allt hemma (som vanligt) och ville inte chocka tjejerna med chili och riskera att de inte skulle äta, så jag gjorde en snäll, barnvänlig variant:
Jag började med Paneer – färskost:
Jag gjorde en liten sats, dels för att jag aldrig testat tidigare, dels för att mjölken gått åt under eftermiddagens fika…;)
Och det var så enkelt!
0,5 l fet ohomogeniserad mjölk (men jag tror vanligt 3%-ig funkar lika bra)
1 msk turkisk yogurt
saften från 1 citron
Koka mjölk och yoghurt på låg värme så att den inte bränner fast eller kokar över. När den kokar häll i citronsaften och låt det koagulera. Häll av genom en fin sil, krama ur. Voilà! Färdig färskost! Kul att det är så himla enkelt! (Och det gör ju hela grejen med animalisk löpe helt onödigt!)
Sedan gjorde jag Palak enligt receptet nedan, till sist stekte jag Paneer och lite tofu (eftersom det inte blev så mycket färskost av den lilla mjölken som fanns kvar hemma) och blandade i.
 
Palak:
3 shalottenlökar
3 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
tomatpuré
1 hel påse färsk bladspenat, grovhackad
1,5 msk garam masalapulver
1,5 msk muskot
1 dl grädde (jag använde vanlig fet grädde, men vilken variant som helst skulle ha funkat, inklusive havregrädde)
1 kruka färsk basilika (det ska vara koriander, men ingen av tjejerna gillar det och basilikan fanns hemma ;))
Salt och peppar
Jag finhackade lök, vitlök och ingefära och stekte i olja i gjutjärngryta tills den fått färg, blandade sedan ner kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rörde runt och hällde i lite vatten så att det inte torrstekte utan blev mer som en kryddpasta. Fräste i några minuter så att allt är genomstekt och hinner ta smak av vartannat.
(Tomater ska det vara i – de ska halveras och läggas i i det här skedet, men jag hade inga hemma.)
Grovhackade spenaten och basilikan fick komma i grytan tillsammans med grädden och koka ihop. Salt och peppar.
Vi fick inte tag på Naan-bröd heller, så vi körde på ett enkelt butiksköpt tunnbröd. Funkade fint!
 
 
 

Lämna ett svar

Stäng meny