"Mamma, jag vill bli vegetarian!"

Messet kom mitt under kursen i onsdags. Bara så:
”Jag vill bli vegetarian”
Jag: JA! Så kul!
Och lite senare:
Jag: Vill du fortfarande äta mjölk- och äggprodukter? (Dvs lakto-ovo-vegetarian)
Hon: JA
Jag får inte veta mera, inte då och inte senare. Inte förrän jag frågar. Så är det ju med 13-åringar.
Tänka hinner jag ju desto mer. Har de pratat etik i skolan? Är det djurens väl och ve som kommit ikapp henne? Tanken på slakt? Djurtransporter?
Eller är det hela hälsogrejen? Att kött inte är nyttigt har ju inte undgått henne, direkt. inte med den mamma hon begåvats med 😉 Jag sorterade bort falukorven för flera år sedan, charkprodukterna för något år sedan. Gör undantag för skinkan till jul – som kommer från vildsvin sedan ett par år, för det känns lite bättre. (Och det mesta slängs, ingen verkar vilja ha grisrumpan, även om den är vild.)
Eller är det miljön? Har de pratat kofisar och vattenåtgång för en enda hamburgare på NO-lektionerna?
När jag äntligen får tid att fråga på riktigt är det inget av detta som ligger bakom beslutet.
Utan:
”Jag är så himla trött på killarna som säger att de vill ha KÖTT, älskar KÖTT, inte kan leva utan KÖTT. Jag vill bara kunna svara dem att jag är vegetarian.
Lärdom:
1. Det är målet som räknas.
2. Underskatta aldrig trotsets logik.
Fast jag undrar – tyst för mig själv – om hon inser hur mycket vego hon redan är? Åtminstone hemma… Oftast äter vi helvego, jag skulle säga 90% av våra middagar. Då menar jag utan kött/fågel. Fisk, räkor och musslor utgör sådär åtta de andra tio procenten. Och väldigt enstaka viltkött-rätter.
Resten är eftergifter. Inför fajitas-mys på fredagar har hon ibland fått välja; quorn-fajitas eller kyckling?
Det har blivit än det ena än det andra. Och nu är jag så himla glad att jag inte forcerat, inte tvingat, inte vägrat att laga kött när hon bett om det!
Och tänker jag – de där killarna som ”ÄLSKAR kött” har inte hittat på det själva. De har föräldrar (farsor?) som skulle kunna göra sina söner en större tjänst än att fostra dem in i köttälskarnas macho-träsk. Av alla skälen ovan.
 

Lämna ett svar

Stäng meny