Gömma, luras – eller bara servera?

Gömma, mixa – eller servera up front?
Det finns lika många åsikter om barn och grönsaker som det finns föräldrar.
Men visst är det märkligt att bebisarna som vi vänjer vi allsköns smaker i små smakportioner plötsligt lär sig att grönsaker är äckligt och makaroner och köttbullar det enda som är gott?!
Det beror på en enda sak: DIG.
Det är min åsikt. Vad du serverar ditt barn är också vad ditt barn kommer att associera till som barnmat.

Med barn nummer ett hade jag oceaner av tid. Jag ångade alla grönsaker jag kunde hitta, mixade och mosade och frös ner i iskuber. Hon åt ALLT – från puré på butternut-pumpa till zucchini.

Med barn nummer två hade jag mindre tid och helt andra förutsättningar. Vi bodde i Asien då och jag kände mig tveksam inför de färska grönsakerna på marknaden – och tryggare med västerländsk importerad ekologisk barnmat på burk.

Barnmat som han minns det är stekt ris med ingefära och vitlök, gärna med ärtor och räkor. Ibland med ett ägg.

Tredje barnet blev svenskt dagisbarn ett år gammal. Hon är den enda som dränkt maten i ketchup, behövt barnmat på middagar och älskat köttbular och makaroner. Ett tag gick det så långt att hon hellre åt Mamma Scans än sin egen mammas. Och då lagar jag underbara köttbullar, när jag lägger den sidan till.

Förra sommaren fick minstingen, som inte är så liten längre lista alla grönsaker hon gillar, respektive alla hon inte gillar.

När listorna var klara fick hon välja en grönsak som hon ska lära sig att gilla. Tjoff, så var paprika ok i maten. Enkelt, sa Bill.

Lämna ett svar

Stäng meny