Vägen tillbaka till vego

Egentligen är det rätt självklart att Sveriges första vegetariska tidning ska vara just vegetarisk.
För ni vet ju hur det är med hälsorön. De är lite som Mormors lilla kråka. Än blåser de hit – än blåser de dit.
Fantastiskt då att kunna konstatera att gammal ändå är äldst – och att Hälsa, och Hälsas grundare Are Waerland hade rätt hela tiden.
För några år sedan släppte Hälsa in fiskrecept i tidningen. Mottagandet var delat. Några gillade det, andra inte.
Fisk ÄR nyttigt, framför allt fet fisk. Framför allt om den är vildfångad i ett rent hav.
Men vi struntar i det nu.
Faktum är att vi ALLA behöver äta mera grönt. Och för det behöver vi inspiration och goda råd, i massor.
Från och med nu har vi på Hälsa slängt ut fisken (och skaldjuren) igen och återgått till att vara helvego.
För att den största personliga hälsovinsten gör den som går från blandkost till att bli vegetarian. För att vi alla behöver äta mera grönt och mindre kött. För vi att vi alla behöver riktigt bra, goda, inspirerande vegetariska recept. Och sist men inte minst för att det är rakt och tydligt.
Så låt mig vara supertydlig: Hälsa är lakto- ovo- vegetarisk.  Liiiite klumpigt som ord, framför allt på ett tidningsomslag. Så vi gör som så många andra och förkortar till vego, kort och gott.
Vi tillåter ägg i recepten (men du kan byta ut dem mot No Egg om du vill), vi tillåter mjölk, grädde och ost också. Och honung.  Men du kan byta allt mot veganska alternativ om du vill. Själv kör jag helt med havremjölk hemma och byter rätt av. Funkar finfint!
Ibland går vi ett steg till och bjuder på veganska recept, då talar vi om det. Precis som vi talar om när recepten är glutenfria eller mjölkproteinfria eller laktosfria.
Jag kollade lite och det verkar som om Al Gore myntade förkortningen vego samband med lanseringen av An Uncomfortable Truth. Den har han visserligen fått äta upp senare, men låt inte detaljerna skymma helheten:
Vi måste ALLA dra vårt strå till stacken och äta mindre kött och mera grönsaker för miljöns skull. Och vi bör alla skippa köttet och välja grönsaker för vår hälsas skull. Den största hälsovinsten gör du som går från att äta blandkost (men slentriankött) till vegomat. Steget från vegetariskt till vegansk har inte samma bevisade effekt.
Hälsa hjälper dig med just det som är svårast för de allra flesta – att hitta inspirationen till en grönare livsstil, att välja vego-mat istället för slentriankött – för din egen hälsas skull, för miljöns skull och för djurens skull.
Vi skriver om din hälsa och hur maten påverkar din hälsa på ett sätt som är användbart och så att du kan göra små förändringar – eller stora – som passar dig.
Vi kommer inte med pekfingrar, förbjuder inte, bannlyser inte – men vi vet att många har svårt att hitta grön mat som de vill laga och äta till vardags och fest. Just där, där det är som svårast, vill vi hjälpa till!
 

Lämna ett svar

Stäng meny