Tjurskallar och chefer

Jag vill gärna tro att jag är en chef som lyssnar in, släpper fram och ger cred till andra. Som leder och entusiasmerar, snarare än pekar med hela handen. Jag hoppas att jag är det. Och att jag är tydlig när det behövs, KAN peka med hela handen – men bara när det krävs. För att det är roligare och bättre att få med sig gänget genom brainstorming och diskussion än att styra upp med strama tyglar och driva på framåt mot allas vilja. 

Ja, jag gör en ryttarliknelse här. Jag är ryttare och chef. Och ja, jag tror att det finns ett samband.

Hästarna jag rider väger runt 500 kilo. Det finns inte en chans att jag kan tvinga dem till något de inte själva vill.

Jag kan styra, driva, mana på, ta ledande tygeltag, korrigera och visa vägen. Men tvinga? Nej.

Senast i helgen blev stötte jag på en riktig tjurskalle. Han ville inte. Inte bli störd för att jobba, inte bli pratad med, inte veta av mig kort sagt. 

Han blev aggressiv och dum. Jag blev arg.

Det gick käpprätt. Han hotade mig. 

Jag tog till maktmedel, visade att det trots allt var jag som bestämde, pekade med hela handen och allt det där.

Och ja, vi kom hyfsat överens till sist, men vägen dit var rätt obehaglig.

Efteråt funderar jag på hur jag kunde tacklat situationen annorlunda när han nafsade, sparkade efter mig med frambenet och hotade mig med hela sin uppenbarelse? 

Det var min första reaktion på hans tjuriga smånyp som eskalerade. Han nafsade, jag markerade att det där tänkte jag minsann inte tolerera. Basta.

Om jag småpratat vänligt snarare än läxat upp? Om jag kliat honom mellan öronen som den lilla pojken gjorde med den folkilskna tjuren i Astrid Lindgrens saga om Adam Engelbrekt? Om jag bemött hans dumhet med, visserligen oförtjänt, vänlighet? Inte som ett tecken på svaghet utan för att nå mitt mål genom övertalning och list snarare än genom demonstrera makt? 

Jag har en annan taktik nästa gång. Kom sen och säg att sambandet mellan ledarskap och hästskötsel och ridning är svårt att förstå. För mig är det alldeles glasklart. Världen är lika full av tvåbenta tjurskallar som av fyrbenta. Men det går att handskas med dem på ganska lika sätt.

Lämna ett svar

Stäng meny