Stir up Sunday

Jag har aldrig varit svenskare än när jag bodde utomlands. Aldrig värnat Lucia och lussekatter, hyllat adventsljusen, tänt så många stjärnor i fönstren och pyntat trädgården med så många bling-bling-buskar som då, när alla andra bara shoppade loss och gjorde sig redo för Juldagens kalkon. Vi hade svenskt julbord OCH kalkon (och har fortfarande, faktiskt). Och ja, jag har  till och med utsatt den engelska svärfamiljen för lutfisk. (Bara en gång – det var ingen hit. Dessutom är jag inte speciellt förtjust i det själv ens.)
Jag tänker på min jakt på vitmossa i Barnes i London (frutklös, adventsljusen fick stå i grön mossa det året) och jakten på färsk jäst till lussebullarna (hittade hos bagaren till sist) när jag läser Jennies blogg om att baka saffransbullar.
Been there, done that – and now: Revisiting.
För medan jag siter här och tänker att det kanske är dags för lite julbak så är maken i full gång i vårt skånska kök (med regnet strilar utanför fönstret, sedär, åtminstone vädret känns som hemma i England…).
Mixen till mince pies står faktiskt sen en vecka och geggar ihop sig. Idag gör han Christmas pudding. Behöver jag ens säga att han ALDRIG gjorde Xmas pudding så länge det fanns en en Waitrose inom räckhåll? Inga egna mince pies heller för den delen.
Och det blir inte sämre när jag läser Nigella Lawsons Domestic Goddess att just idag är Stir Up Sunday.
Vilka traditionalister vi blivit, My Domestic God and I…
(Fast i år kommer vi att hälla vodka istället för cognac på puddingen – brinner tydligen mycket längre, påstår NIgella. Dessutom är vodkan godare att dricka…)

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Jästen ja!! Den har vi sprungit benen av oss efter. Det slutade med att vi fick köpa ett kilo av en bagare… ETT kilo. Och vitmossan fick skeppas över från Sverige. Och på tisdag kommer falukorven som ett paket på posten.
  Men så åker vi till Sverige och firar jul, med mince pies, crackers och en gammal Christmas pudding i handbagaget. Visst är det härligt att vara multikulturell?
  KRAM!

  1. Been there, done that too – i år shoppade vi crackers FÖRE HALLOWEEN. Där kan man komma och snacka om framförhållning…
   (fast jag tippar att jästen kostade en spottstyver – och att bagaren tyckte att du var en darling som tänkte baka med färsk jäst!? Korrekt?)
   Kram!

 2. Jästen ja!! Den har vi sprungit benen av oss efter. Det slutade med att vi fick köpa ett kilo av en bagare… ETT kilo. Och vitmossan fick skeppas över från Sverige. Och på tisdag kommer falukorven som ett paket på posten.
  Men så åker vi till Sverige och firar jul, med mince pies, crackers och en gammal Christmas pudding i handbagaget. Visst är det härligt att vara multikulturell?
  KRAM!

Lämna ett svar

Stäng meny