Mot dumhet…

…kämpar gudarna förgäves. 
Mot inbilskhet också.
Våra barns tvåspråkighet möts nästan bara av avund – tänk att få växa upp med TVÅ språk och som svensk ha engelskan ”gratis”. (Jag avundas dem också – jag fick minsann jobba på att lära mig engelska!)
Äldsta tjejens kommentar när hon började skolan i England efter ett år i kinesisk skola i Hong Kong:
– Mamma, vet du? Barnen pratar bara ETT språk?!
Hon var fyra år – och hade dittills bara varit omgiven av barn som pratade minst två språk, ofta fler. Fattigare? Knappast.
Jag har svårt att inte reagera när dessa två nyheter dyker upp på samma dag;
Den kinesiska kampen för att vinna engelska-racet över Indien OCH svenska akademins ord om ”övertro på engelskans betydelse”.
Det pågår ett race därute i världen – Kina vill slå Indien i antalet engelsktalande i landet. För ekonomins skull, för utvecklingens skull, för framtidens skull…
Ja, och? Genomtänkt och långsiktigt, så klart. Precis som Kina är. Tänker inte i år eller decennier utan i årtusenden (och nej, jag har inte sagt att ALLT som sker i KIna därmed är rätt, men det finns en logik i det mesta, även om den inte är en som vi gillar).
Och i det racet vill vi i Sverige uppenbarligen inte vara med…
För samma dag läser jag detta:
”…engelskan har fått för stark ställning i Sverige, på bekostnad av andra språk”
Vad drar man för slutsatser av det? Svenska – vårt eget minoritetsspråk som talas av nio miljoner eller så – är viktigare för vår framtid och vår utveckling än världsspråket engelska?
I don´t think so.
Svenska akademin hävdar att det inte finns bevis för att barnen lär sig språket bättre för att de börjar tidigare. Jag hävdar att de så, så fel. Mina egna tre – och ett rätt stort antal vänners barns – är visserligen inte statistiskt underlag, men en del hands-on erfarenhet har jag ändå av barns två-språkighet
Ungarna kanske inte lär sig snabbare – men de lär sig BÄTTRE, får ett bättre uttal och ett naturligare förhållningssätt mot främmande språk.
Nåt säger mig att ungarna, dina och andras, inte kommer att tacka svenska akademin…

 

 

Lämna ett svar

Stäng meny