12 eller 5

Ben, pappa till tre mellan 14 och 6 hävdar att han snittar tolv minuter mellan  varje utrop av ”Daddy!” under sin semester.
Det är bra jobbat tycker jag. (Om det är hans eller barnens – eller mammans – förtjänst vet jag inte.)
Jag skulle tippa att jag snittar fem. Max. Sovtid inräknat.
Det var det Sophie och jag pratade om den gången vi myntade uttrtycket NPS, Necessary Personal Space. Space är så bra här – space of time OCH space som i utrymme. Flykt i tid OCH rum alltså.
Alla mammor vet att det är en utmaning.
Jag tror att de flesta har räknat ut att ett vanligt hem bara har et sånt utrymme: Badrummet. Det har lås, det har varmvatten och sen nåt år tillbaka har vårt också badkar. Alla mammor borde ha ett badkar, inte bara för att det är lättare att få ungarna rena då (en hel sommardags smuts luckras inte upp i en effektiv dusch) , utanför för sin NPS.
Hela den där eran och och själva  tanken att plocka ut badkar och ersätta med effektiva duschar är djupt kvinnofientlig och kan bara ha skapats av män. Män som hittar NPS som män alltid gör. Bakom tidningen, framför fotbollen, på golfbanan – eller bara är proffs på tricket med selektiv hörsel.
Jag ger mig på att det var en man som satte en dörr med spjälor längst ner på vår badrumsdörr i Hongkong också. Vad ungen gjorde? Låg på magen på golvet och tittade in förstås. Ingen NPS där inte.
Jag undrar om vi skulle ha färre utbrända kvinnor om alla hem fick de effektiva duscharna bortplockade och ersatta med badkar? Gärna kompletta med en avsats för vinglaset, nånstans att placera ljusen och en uppblåsbar kudde för nacken. Badsalt på recept istället för medicin? Now, there´s a thought…

Lämna ett svar

Stäng meny