Klokt

Ligger på stranden och läser Sydsvenskans söndagsbilaga. I den ett reportage om SFI-studerande som lotsas ut i den svenska naturen nånstans i höjd med Hässleholm. Det ska få dem att förstå Sverige och svenskarna bättre. Gott så.
Min man var SFI-studerande. Han ville lära sig svenska. SPRÅKET. Inte kulturen, inte ”hur svenskar tänker”, inte att lära sig baka lussebullar – utan orden, grammatiken. Det är vad SFI står för – Svenska För Invandrare. Men inte vad SFI ger, mera Svenskhet För Invandrare…
Det är det ena som slår mig när jag läser. Det andra är kommentaren från den pakistanska kvinnan som konstaterar att vi har så många växter – men vi använder dem inte som mediciner. Varför inte? Vanliga mediciner kan ju ge biverkningar? Hon har botat sjukdomar med granatäpple och annat som jag inte minns nu.
Så – hur fångar VI upp det som VI har att lära av dem som kommer hit? Medan vi pådyvlar DEM det svenska sättet att leva?

Lämna ett svar

Stäng meny