Okontrollerat är bäst?

När jag bodde i en liten, liten lägenhet med ett ännu mindre badrum på Söder i Stockholm hade jag en knallröd läppenna liggande på spegelhyllan. Inte för att jag nånsin använde den på läpparna – den låg där för att jag skulle ha den nära till hands när jag kom på nån bra (eller vid närmare eftertanke kass) idé medan jag stod i duschen. Badrummet var så ynka litet att jag kunde sträcka mig ut över badkarskanten och skriva på spegeln utan att flytta fötterna.
Sen, när jag duschat och torkat mig hade jag embryout till idé kvar på spegeln. Rätt ofta fick det stå där ett tag, tills jag funderat och antingen hissat eller dissat.
Vissa har anteckningsböcker vid sängen – andra användbar makeup vid spegeln. Same same, but different.
Poängen här är de bästa idéerna sällan dyker upp när du stressat in till jobbet, slagit på datorn och stirrar på en desktop. Och att arbetstid, den tid som du faktiskt använder hjärnan för jobbet, inte kan kontrolleras. De bästa idéerna kläcks inte vid skrivbordet, förmodligen inte ens på kontoret/redaktionen och nästan aldrig  mellan nioochfem.
Jag har jobbat för mig själv, som frilans, och jag har jobbat för arbetsgivare som gett mig samma frihet som en frilans – inte för att göra mig glad och ledigare, utan för att få ut MER av mig, för att rörelsefrihet ger fria i tankar och frihet i tanken är kreativitet.
Det betyder inte att jag var mindre på jobbet. Tvärtom, jag var förmodligen där mer, och jobbade definitivt mer, för att visa att jag lebde upp till förtroendet. Så nej, jag pratar inte om total kontorsanarki. Möten ska hållas och passas, det är viktigt att träffas och prata ansikte mot ansikte och allt det där. Men TID får aldrig bli viktigare än RESULTAT.
Och så har jag jobbat med kontrollerande arbetsgivare som håller koll på timmar och minuter. Och sett kollegor lösa patiens på datorn på arbetstid för att vinna en halvtimmes stämpeltid till en tidigare fredagseftermiddag.
Jag tänker på allt det där när jag läser detta
Och jag tänker att så många fler borde läsa och begrunda…

Lämna ett svar

Stäng meny